Байдън подписа закон за забрана на вноса на руски обогатен уран

14-05-2024

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа вчера закон за забрана на вноса на руски обогатен уран, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс. 

Агенцията отбелязва, че това е пореден опит на Вашингтон да разстрои инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Забраната за внос на руски обогатен уран за атомни електроцентрали започва след около 90 дни, въпреки че позволява на министерството на енергетиката на САЩ да предоставя дерогации в случай на затруднения при доставките.
Русия е най-големият доставчик на гориво за атомни електроцентрали в света. Около 24 процента от обогатения уран, използван от американските атомни централи, идва от Москва.

Държавният департамент на САЩ коментира и смяната на министъра на отбраната Сергей Шойгу. 

Смяната на руския министър на отбраната Сергей Шойгу е още едно доказателство, че президентът на Русия Владимир Путин 'отчаяно се опитва да поддържа' инвазията си в Украйна, заяви заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател, предаде Ройтерс.

Путин изненадващо назначи вчера за свой нов министър на отбраната Андрей Белоусов, който е цивилен и икономист по образование, в опит да подготви Русия за икономическа война, отбелязва агенцията.
Белоусов трябва да се опита да използва по-добре бюджета за отбрана и да въведе повече иновации, за да спечели в Украйна.

Рано тази сутрин държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Киев, предаде Ройтерс и БТА.
Агенцията отбелязва, че това е първото посещение в Украйна на високопоставен американски представител, след като миналия месец Конгресът одобри дълго отлагания пакет от военна помощ за страната на стойност 61 милиарда долара.
Необявеното до този момент пътуване има за цел да покаже солидарността на САЩ с Украйна, която се бори да отблъсне тежките руски бомбардировки по нейната североизточна граница.

Блинкън, който пристигна в Киев с влак рано сутринта, се надява да 'изпрати силен сигнал на увереност към украинците, които очевидно се намират в много труден момент', заяви американски официален представител, който информира журналистите, пътуващи с Блинкън, но пожела да запази анонимност.

Артилерия, ракети с голям обсег АТАКМС, както и прехващачи за противовъздушна отбрана, одобрени от американския президент Джо Байдън на 24 април, вече достигат до украинските сили, каза представителят.
Блинкън ще има за цел да увери украинските официални представители, включително президента Володимир Зеленски, за трайната подкрепа на САЩ и ще произнесе реч, посветена на бъдещето на Украйна, добави американският представител.

Според  Белият дом новата американска военна помощ за Украйна вече е на бойното поле
Новата американска военна помощ на стойност няколко милиарда долара, одобрена от Конгреса на САЩ миналия месец, вече е на бойното поле в Украйна, заяви днес съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, предаде Ройтерс.

Американският Конгрес разреши отпускането на различни форми на помощ за Украйна на стойност 60,8 милиарда долара след като одобри пакет от чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара, който включва военна подкрепа за Украйна, Израел и Тайван.

Белият дом пое ангажимент оръжията бързо да бъдат доставени в Украйна.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.78941 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32353 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02341 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net