Министърът на правосъдието на Северна Македония: Клетвата на Силяновска е невалидна

13-05-2024

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога написа във Фейсбук профила си, че 'незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна'.

Реакцията на Лога идва след като произнасяйки клетвата, с която Гордана Силяновска встъпи в длъжност като президент на Република Северна Македония, тя не произнесе конституционното име на държавата, наричайки я само Македония. 

Според Лога това, което трябва да се случи, е 'или повторение на процедурата, или длъжността президент на държавата трябва да бъде поета от Йован Митревски (председател на парламента) като изпълняващ функцията' на президент.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента по време на инаугурацията на Силяновска, Министерството на външните работи на Гърция определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор, а председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Република Северна Македония да спазва Преспанския договор.

Министърът на правосъдието на Северна Македония Кренар Лога е представител на Алианс за албанците от крилото на Зиядин Села, а веднага след клетвата от ДСИ заявиха, че Силяновска е нарушила конституцията на страната и е създала криза с Гърция.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.78941 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32353 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02341 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net