Конгресът на САЩ одобри помощ от 95 млрд. долара за Украйна и Израел

20-04-2024

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри днес с двупартийно мнозинство при гласуването пакетите от военна помощ за Украйна и Израел, които влизат в законопроект за помощ на стойност 95 милиарда долара, предадоха 'Ройтерс' и БТА.

Одобряването на пакетите за Украйна и Израел, които се сражават съответно срещу Русия и палестинската групировка 'Хамас', наред с подкрепяни от Иран движения, бе предшествано от гласуване в полза на помощ за Индо-тихоокеанския регион, където влиза Тайван.

Одобрението на предложения от правителството на президента Джо Байдън законопроект, който сега отива за разглеждане в Сената, бе бавен с месеци заради опозицията срещу него на конгресмени от Републиканската партия, контролираща долната камара на американския парламент.

Законодателството сега се прехвърля на горната камара на Конгреса - Сената, където мнозинство имат съмишлениците на президента Байдън от Демократическата партия, посочва 'Ройтерс', като припомня, че преди два месеца Сенатът е одобрил подобен проект. Очаква се горната камара да одобри на свой ред военната помощ за Украйна, Израел и Тайван идната седмица, така че да остане президентът Байдън да подпише новия закон.

Десетина конгресмени от Демократическата партия са развявали знаменца на Украйна по време на гласуването в Камарата на представителите, отбелязва 'Ройтерс'. Агенцията предаде, че президентът Байдън веднага е призовал Сената по-бързо да одобри закона, за да може той да го подпише.  

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 04-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net