Иранска атака срещу Израел

14-04-2024

Сирени прозвучаха в цял Израел, а експлозии отекнаха на няколко места по време на първата вълна от атаката на Иран с дронове. Удари бяха регистрирани срещу Тел Авив, Eрусалим, и Димона. Въпреки че по-голямата част от иранските ракети и дронове са били прехванати, някои са достигнали израелска територия.

Израелската армия съобщи тази сутрин, че иранската атака срещу еврейската държава е 'осуетена', а 99 процента от изстреляните ракети и дронове са прехванати, съобщи в тв обръщение армейският говорител контраадмирал Даниел Хагари.

Над 300 са били изстреляните от Иран ракети и дронове.
Въздушното пространство над страната вече е отворено.
По първоначални данни 10-годишно дете е пострадало  в района на град Арад в пустинята Негев и има леки щети във военен обект в южната част на страната. Иранската държавна агенция ИРНА каза, че са нанесени 'сериозни поражения на най-голямата военновъздушна база в Негев'.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание заради безпрецедентната иранска атака с дронове и ракети срещу Израел. Американският президент Джо Байдън  заяви, че свиква консултации със съюзниците от най- мощните държави Г-7 , за да изработи отговор на иранските нападения срещу Израел.

Не търсим конфликт с Иран, но няма да се поколебаем да действаме, за да защитим нашите сили и да окажем подкрепа на Израел, се казва междувременно в позиция на Пентагона по повод ударите на Техеран.

Десетки държави, сред които и България, изразиха безпокойството си от ескалацията и призоваха за сдържаност.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28771 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00064 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net