Израел прекрати преговорите за мир с "Хамас"

27-03-2024

Израел се оттегли от преговорите за мир с 'Хамас'. Причината - резолюцията, която прие ООН за незабавното прекратяване на военните действия в Ивицата Газа. Държавата не може да спре войната с групировката, докато остават неосвободени заложници, обяви израелското министерство на отбраната.

Израел е нанесъл въздушни удари по южния град Рафах часове след резолюцията на ООН за незабавно спиране на огъня в Ивицата Газа. След като предишния път наложиха вето, този път САЩ се въздържаха и резолюцията бе приета. 
'Не мислим, че мащабна сухопътна операция в Рафах е правилният път за действие. Особено когато там има милион и половина бежанци. Но независимо от гласуването в ООН, Израел може да продължи това, което прави в Газа', заяви говорителят на Белия Дом Джон Кърби.

Резолюцията, която прие Съветът за сигурност, няма задължителен характер, добави говорителят на Белия дом. На път за Вашингтон министърът на отбраната Йоав Галант предупреди, че ако спират военните действия сега, може да избухне война с ливанската шиитска групировка 'Хизбула'.

'Започвам посещението си във Вашингтон с ясното послание, което ще предам на съветника по националната сигурност и държавния секретар - нямаме морално право да спрем войната в Газа, докато не върнем всички отвлечени по домовете им. Спирането на войната в Газа преди да бъде взето ясно решение, застрашава сигурността на Израел и може да ни доближи до война от север', каза министърът на отбраната.

От Държавния департамент определиха като 'изненадващо и неприятно' решението на израелското правителство да отмени планираните за тази седмица преговори, целящи да бъде избегната пълномащабна офанзива срещу град Рафах. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова резолюцията на Съвета за сигурност да бъде приложена. Противното би било непростимо.

От 'Хамас' обявиха, че са готови да пристъпят към размяна на израелски заложници за палестински затворници в Израел.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net