Ден на национален траур в Русия в памет на жертвите от атентата в Москва

24-03-2024

Днес е обявен ден на национален траур в Русия за жертвите на петъчната атака срещу концертната зала в комплекса 'Крокус сити' край Москва. Най-малко 133 души бяха убити при нападението, а ранените са над 140. 
В телевизионно обръщение руският президент Владимир Путин нарече атаката 'кървав атентат'. В същото време се съобщава за продължаващ обстрел в конфликта между Русия и Украйна.

Отговорност за нападението срещу 'Крокус сити хол' в град Красногорск пое 'Ислямска държава'. В канала в Telegram на свързаната с нея 'информационна агенция Амак' бе публикувана снимка на четиримата нападатели. Въпреки това руският президент Владимир Путин каза, че задържаните са бягали към Украйна:

'Всичките четирима преки извършители на терористичния акт, всички онези, които са стреляли и са убивали хора, са открити и задържани. Те са се опитали да се укрият и са се движили към Украйна. По първоначални данни от украинска страна за тях е бил подготвен 'прозорец' за преминаване на държавната граница'.

В отговор в традиционното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Путин търси начини да отклони вината за масовото убийство в концертна зала край Москва в петък. Той посочи, че Владимир Путин е мълчал 24 часа, преди да обвърже стрелците с Украйна:

'Всичко е абсолютно предвидимо. Тези стотици хиляди руснаци, които сега убиват на украинска земя, със сигурност ще бъдат достатъчни да спрат всички терористи. И ако руснаците са готови мълчаливо да умират и да не задават никакви въпроси на своите служби за сигурност и разузнаване, то Путин отново ще се опита да обърне подобна ситуация в своя лична полза', заяви Зеленски, цитиран от БНР.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net