"Новая газета Европа": По тялото на Навални има синини

19-02-2024

Смъртта на руския опозиционер Алексей Навални в наказателната колония със специален режим ИК-3 в село Харп се превърна в основна тема на дискусия за жителите на Салехард, столицата на автономния окръг Ямало-Ненецкия, съобщава руският опозиционен вестник „Новая газета Европа“.

„Салехард не е толкова голям град, с жители около 50 000 души. И затова тези, които живеят тук се познават и завързват много познанства. Ето защо е много трудно да се запази нещо в тайна от местните тук. Особено когато става въпрос за глобално събитие, като например смъртта на политик от световна величина“, заяви пред изданието Дмитрий, родом от Салехард.

Според източник от New Europe тялото на Навални първо е било откарано в Лабитнанги, но вечерта на 16 февруари е прехвърлено в областната болница в Салехард на улица Мира.

„Обикновено телата на починалите в колонии се закарват директно в бюрото за съдебно-медицинска експертиза на ул. Глазкова, но по някаква причина неговото тяло е откарано в клиниката“, каза служител на линейката в Салехард, чиято сграда се намира на 500 метра от болницата.

„Заведоха ме в моргата, вкараха ме и тогава двама полицаи застанаха пред вратата”, добави той. 

Служителят обясни, че всички са искали да разберат какво се случва и защо полицаите се държат така, все едно крият нещо.

Бързо стана ясно, че са докарали тялото на политик и че смъртта е от „некриминален характер“, тоест без изстрели. И тогава се разпространи новината, че на местните патолози е забранено да извършват аутопсии, посоча “Новая газета”.
„Тук мненията се различават за първи път“, каза служителят на Бърза помощ.

Някои казаха, че от Москва са дошли заповеди да се изчакат столичните специалисти, а други твърдят, че самите лекари са отказали да направят аутопсия. Това е политически въпрос и не е ясно как ще се развие. И ако направите аутопсия и дойде директна заповед да се направят промени в резултата, тогава не можете да се разминете. А, ако не е направена аутопсия…, всъщност няма да ви питат. Освен това сега е зима, телата могат просто да се съхраняват в коридора със седмици, посочва източник на изданието.

Източникът от линейката каза, че по тялото на Навални са открити синини, които той е получил приживе. Но не от побой, а в резултат на други действия. 

„Като служител на Бърза помощ с доста голям опит мога да кажа, че такива наранявания, както ги описват тези, които са ги видели, се появяват от гърчове“, казва медик, пожелал анономност. 

„Човекът се е гърчил, опитвали са се да го удържат, но гърчовете могат да бъдат много силни, така че се получават синини. Казаха още, че има и синина на гърдите. Но такава се появява във връзка с сърдечен масаж. Тоест те все пак са се опитали да го реанимират и той е починал най-вероятно от сърдечен арест”, добавя източник на изданието. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 03-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net