Общественият транспорт в Германия е парализиран заради стачка

02-02-2024

Автобусите, трамваите и влакове от метрото спряха работа в 80 града в Германия в петък, а летището в Хамбург трябваше да отмени редица полети.

На фона на стачка на наземния персонал на летищата в четвъртък, транспортни работници се включиха в третата по рода си стачка за срок от две седмици.

Пътуващите са засегнати по различни начини в зависимост от града, в който се намират.

В Берлин транспортните работници спряха дейността си в 10 ч местно време. В Хамбург, Кьолн, Хановер и дружи градове стачката трябва да продължи през целия ден. Само Бавария не е засегната от протестните действия.
Летището в Хамбург предупреди пътниците да проверят статута на полета си, преди да тръгнат. Персоналът от наземното обслужване излезе в целодневна предупредителна стачка.

Според синдиката „Верди“, негови членове отговарят за товаренето и разтоварването на самолетите, техническото обслужване, обработката на багажа, обезледяването и почистването на машините.

Централно място в исканията са подобряване на условията на труд, като синдикатът настоява за намаляване на работното време и увеличаване на правото на почивка. За 900-те души наземен персонал на летището в Хамбург искането е за бонус, компенсиращ ръста на инфлацията и увеличение на заплатите.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net