Американски военен кораб е освободил отвлечения танкер "Сентрал парк"

27-11-2023

Американски военен кораб е отговорил на сигнала за бедствие на превзетия от въоръжени нападатели край бреговете на Йемен танкер 'Сентрал парк' и в момента корабът и екипажът му, сред който има и българи, са извън опасност, съобщиха днес американски служители, цитирани от Ройтерс и БТА.

Компанията оператор на превзетия в Аденския залив танкер, превозващ фосфорна киселина, 'Зодиак Маритайм' потвърди, че става дума именно за 'Сентрал парк'. Засега въпросните американски служители отказват да разкрият подробности за това как нападателите са напуснали кораба и кои са.

Един от служителите, пожелал да остане анонимен, каза, че американският ескадрен миноносец 'Мейсън' е отговорил на сигнала за бедствие на танкера и сега той е освободен.

Инцидентът е последният от поредицата атаки в региона на Близкия изток, откакто на 7 октомври започна войната между Израел и палестинската ислямистка групировка 'Хамас'.

Случаят идва след превземането миналата седмица от йеменските хуси на свързан с Израел товарен кораб в южната част на Червено море.

Групировката, която също така изстрелва балистични ракети и дронове срещу Израел, обеща да атакува още израелски кораби.

Оператор на малкия химически танкер 'Сентрал парк' е компанията 'Зодиак Маритайм', със седалище в Лондон.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-02-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80527 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29181 BGN
  • chf 1 CHF = 2.05401 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net