Десетки бяха убити при израелски обстрел пред болница в Газа

04-11-2023

13 души са били убити при израелски обстрел пред болница „Аш-Шифа“ в град Газа, съобщава палестинското здравно министерство. Според изявлението атаката е била насочена към конвой от линейки, които са транспортирали ранени от здравното заведение към пропускателния пункт „Рафах“. От палестинския Червен полумесец потвърдиха за нападението и съобщиха за 15 убити и десетки ранени. Според информациите пострадалите са поне 60. От израелската армия казаха, че е имало удар по линейка, която според тях е била използвана от бойци на Хамас, но без да дават данни за мястото на обстрела.

Палестинското здравно министерство съобщи и за 20 убити при атака по училище в северната част на Ивицата Газа.
По-рано израелските военни информираха, че са превзели база на групировката в същия район на палестинската територия. Там са били открити документи, които според тях могат да се окажат ключови за израелския напредък. Сред документите са  карти, таблици и данни за палестински бойци и командири.

Израелските сили за сигурност също така съобщиха, че са елиминирали „терористична клетка“, която е правила опити за изстрелване на противотанкови ракети от Ливан по Израел. 

Междувременно пожелал анонимност представител на американската администрация каза, че Съединените щати полагат големи усилия, за да постигнат освобождаване на заложниците, държани от Хамас. Представителят обаче  подчерта, че задачата е доста сложна и  постигането на какъвто и да е ангажимент в тази посока ще изисква „значителна пауза във военните действия“.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 28-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net