Върховният съд на щата Алабама разреши първата екзекуция в САЩ с азотен газ

03-11-2023

Върховният съд на американския щат Алабама упълномощи държавни служители да извършат първата екзекуция на затворник в САЩ чрез задушаване с азотен газ, предаде Ройтерс.

През август главният прокурор на Алабама – републиканецът Стив Маршал, поиска от съда да разреши на щата да екзекутира с газ Кенет Смит, осъден за убийство през 1998 г.
Смъртоносното обзагязане включва поставяне на маска на лицето на осъдения, свързана с цилиндър с азот, така че да бъде лишен от кислород.

58-годишният Смит е един от само двама осъдени на смърт в САЩ, оцелели след опит за екзекуция, след като през ноември щатът Алабама не успя да изпълни неговата по-рано насрочена екзекуция чрез смъртоносна инжекция.

Адвокатите на Смит казаха, че протоколът за обгазяване, който не е тестван, може да наруши забраната в конституцията на САЩ за „жестоки и необичайни наказания“ и всякакъв втори опит за екзекуцията му би бил противоконституционен. 

В кратко разпореждане, издадено в сряда, съдът, в който всички магистрати са републиканци, постанови, че губернаторката на Алабама Кей Айви трябва да определи дата за екзекуцията на Смит.

Двама съдии не са били съгласни с това решение, а един си е направил отовод.

Говорител на Айви, която също е републиканка, каза, че офисът й все още не е определил дата. 

Смит беше един от двамата мъже, осъдени през 1988 г. за поръчковото убийство на Елизабет Сенет в Алабама.

„Семейството на Елизабет Сенет изчака тези невъобразими 35 години, за да види справедливост', каза главният прокурор на Алабама Стив Маршал. 

„Въпреки че чакането беше твърде дълго, благодарен съм, че нашите способни щатски съдии почти доведоха това дело до финал.'

Повечето екзекуции в САЩ се извършват с помощта на смъртоносни дози от барбитурат, но някои щати трудно се сдобиват с нужните лекарства заради закон на Европейския съюз, забраняващ на фармацевтичните компании да продават вещества, които могат да се използват при екзекуции в затворите, и ги принуждават да обмислят използването на други методи.

Щатите Оклахома и Мисисипи също са одобрили  екзекуции чрез задушаване с азот, но все още не са изпробвали метода.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net