"Хамас" освободи още две заложнички

24-10-2023

Израел потвърди, че са освободени още две израелски заложнички.

Това са 85-годишната Йохевед Лифшиц и 79-годишната Нурит Купър. Снощи египетската телевизия разпространи кадри, на които се виждат две възрастни жени в линейки, които са докарани от Ивицата Газа в Египет през граничния пункт Рафа.

По-късно видео на Ройтерс показа израелски военен хеликоптер, който каца в Тел Авив с двете жени на борда. Съпрузите им обаче остават в плен. Решението за освобождаването им е било взето по хуманитарни причини, с посредничеството на Египет и Катар, и със съдействието на Международният комитет на Червения кръст. Така общият брой на освободените от Хамас заложници вече е четирима души, след като в петък бяха освободени две американски гражданки - майка и дъщеря. По данни на Израел, групировката продължава да държи повече от 220 заложници.
Междувременно израелската армия каза, че е поразила снощи неуточнена цел на Хамас в бежанския лагер Аш Шати, в северната част на ивицата Газа.

По-рано палестинското ислямистко движение заяви, че десетки хора са били убити или ранени при въздушния удар. Никоя от двете страни в конфликта не дава повече подробности. Хамас междувременно обвини Израел, че е убил негов високопоставен лидер, който е намерен мъртъв в израелски затвор, където излежавал присъда. Същевременно, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, началникът на израелската армия и министърът на отбраната направиха съвместно изявление, в което приветстват формирането на военновременния кабинет.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 03-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net