Джо Байдън пристигна в Израел

18-10-2023

Американският президент Джо Байдън пристигна в Израел. Визитата се случва на фона на новия разпален конфликт между израелците и 'Хамас'.

На летището в Тел Авив държавният глава на САЩ бе посрещнат от израелския премиер Бенямин Нетаняху. Целият Тел Авив е под блокада, а стотици въоръжени израелски сили за сигурност са образували пръстен около мястото, на което разговарят Байдън и Нетаняху, съобщи BBC.

Минути след пристигането, започна и пресконференцията на двамата лидери. Джо Байдън заяви, че пристига в Израел, за да покаже ясно 'на чия страна са САЩ в конфликта'. Той подчерта, че има доказателства, че болницата в Газа не е атакувана от израелските сили, а от 'другата страна'.

Американският президент описа атаката на 'Хамас' срещу Израел на 7 октомври като 'клане' и каза, че 'не е хипербола' да каже, че те са 'заклали' 1300 души, включително 31 американци. 'САЩ ще продължат да подкрепят Израел', категоричен беше Байдън. „Очаквам с нетърпение да проведем дискусия за това какво ще се случи оттук нататък“, обърна се той към Нетаняху.

Израелският премиер от своя страна нарече Байдън „истински приятел“ и приветства „дълбоко вълнуващото“ му решение да посети Израел по време на войната. „Искам да ви благодаря, че дойдохте тук днес и за недвусмислената подкрепа, която оказахте на Израел в тези трудни времена. Подкрепа, която отразява преобладаващата воля на американския народ. Виждах вашата подкрепа всеки ден, както и дълбочината и широчината на сътрудничеството, което имаме от самото начало, ниво на сътрудничество, което наистина е безпрецедентно в историята на великия съюз между нашите два народа', подчерта той.

Бенямин Нетаняху призова цивилизованият свят да се обедини, за да победи 'Хамас' по същия начин, по който е направил това с 'Ислямска държава'.

„Ние ще победим 'Хамас' и ще премахнем тази ужасна заплаха от живота ни“, заяви израелският премиер.

Байдън подчерта, че 'Хамас' не представлява целия палестински народ. Той заяви, че САЩ ще дадат на Израел това, от което се нуждае, за да се защитава. Изявлението му завърши, като каза, че смелостта на израелския народ е зашеметяваща и той се гордее, че е там.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 02-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net