Двама шведи са убити при терористичния акт в Брюксел

17-10-2023

Белгия обяви най-висока степен за опасност от терористична заплаха, след като двама души бяха убити в Брюксел.

Двама шведски граждани загинаха при стрелба в печално известния  'Моленбек' в Брюксел. Най-вероятната версия е терористична атака, убиецът  е избягал.

По данни на полицията стрелбата е станала около 19:15 ч. местно време, малко преди началото на мача между шведския и белгийския национален отбор на стадиона 'Крал Бодуен', намиращ се на около 5 км от мястото на инцидента. 

Жертвите са шведи и са носили фланелки на своя футболен отбор. По-късно мачът - европейска футболна квалификация, бе прекратен от УЕФА.

На снимките, направени от живеещи близо до мястото на нападението, се забелязва въоръжен човек с оранжево яке и бяла каска, който слиза от скутер и стреля няколко пъти на улицата.

Няколко души се скриват във входа на близкия блок, а нападателят върви след тях, стреля няколко пъти и във входа върху паднал на земята човек, който се оказва една от жертвите. 

По първоначална информация мъжът е крещял 'Аллах акбар', посочват местни медии.

В няколко видеозаписа по социалните мрежи заподозреният се обявява за джихадист и член на 'Ислямска държава'. В последното публикувано видео той обяснява, че е отмъстил заради мюсюлманите.

'Живеем заради религията си и ще умрем за нея, Аллах е велик. Вашият брат Абдесалам отмъсти за мюсюлманите, убих трима шведи наведнъж', казва той във видеото.

Премиерът Александър де Кро обяви случая като 'подъл атентат срещу шведски граждани' и изрази съболезнования на колегата си Улф Кристершон.

'Моленбек' има лошата слава на квартал, крепост на джихадисти. Там са отраснали и терористите, окървавили Париж през ноември 2015 година.  

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28771 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00064 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net