Байдън разговаря с Нетаняху и Абас

15-10-2023

Президентът на САЩ Джо Байдън проведе отделни телефонни разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

Телефонният разговор между Байдън и Нетаняху се проведе в момент, когато Израел е готов за сухопътна офанзива срещу бойците на Хамас в Газа, където израелската блокада прекъсна достъпа до основните стоки в пренаселения анклав.

'Президентът Байдън потвърди подкрепата си за всички усилия за защита на цивилното население', съобщиха от Белия дом.

'Президентът Байдън обсъди с министър-председателя Нетаняху координацията на САЩ с Организацията на обединените нации, Египет, Йордания, Израел и други страни в региона, за да се гарантира, че невинните цивилни граждани имат достъп до вода, храна и медицински грижи', заявиха от Белия дом.

От своя страна Нетаняху е казал на Байдън, че са необходими 'единство и решителност' за постигането на бойните цели на Израел срещу управляващите от Хамас в Газа, съобщиха от канцеларията на Нетаняху. От там добавиха, че добавиха, че той е благодарил на президента на САЩ за подкрепата.

В разговора си с лидера на Палестинската автономия Махмуд Абас, Байдън е подчертал 'правото на палестинците на достойнство и самоопределение', съобщиха от Белия дом.

'Хамас не защитава правото на палестинския народ на достойнство и самоопределение', е казал Байдън на Абас, се казва в изявление на Белия дом относно разговора между двамата лидери.

От канцеларията на Абас съобщиха, че палестинският лидер е казал на Байдън, че напълно отхвърля преместването на палестинците от северните части на Газа на юг.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net