Ударите срещу Ивицата Газа продължиха и през нощта

10-10-2023

И тази нощ продължиха ударите срещу Ивицата Газа. В ранните часове на деня над територията се издигна пушек. Почти никъде няма ток заради повреди по инфраструктурата. Районът е под пълна блокада и са спрени всички доставки на храна, вода и горива. Не е ясно дали може да бъде постигнат мир.

Израелските военни съобщиха, че повече от 2400 цели на Хамас са били унищожени. Убитите в палестинските територии са около 560.

Над 900 са вече загиналите в Израел при атаките на Хамас, съобщиха от израелското посолство в САЩ.

Високопоставен представител на „Хамас” заяви, че групировката е готова да води преговори за прекратяване на огъня, тъй като са 'изпълнили целите си'. По-късно обаче бойците заплашиха, че ще започнат да екзекутират заложници, ако ответният огън не бъде прекратен.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се закани, че войната тепърва започва и страната му ще приложи огромна сила. „Зверствата на „Хамас” тези дни са невиждани от времето на зверствата на „Ислямска държава”. Вързани деца, екзекутирани заедно със семействата си. Млади мъже и жени, застреляни в гърба, жестоки убийства. Други ужаси, които няма да описвам тук. Винаги сме знаели кои са „Хамас”. 

Сега целият свят знае - „Хамас” е ИДИЛ и ние ще се справим с тях, както просветеният свят победи ИДИЛ. Този враг искаше война и ще я получи”, каза министър-председателят на Израел.

Продължават и острите световните реакции. Лидерите на Съединените американски щати, Германия, Франция, Великобритания и Италия направиха съвместно изявление. Джо Байдън, Еманюел Макрон, Олаф Шолц, Джорджа Мелони и Риши Сунак остро осъдиха нападението срещу Израел от групировката „Хамас”. Лидерите изразяват твърда и единна подкрепа за Израел и се ангажират за създаването на условия за мир в Близкия изток. В позицията се казва още, че трябва да се избегне разрастването на кризата и да се защити цивилно население.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 04-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net