Броят на жертвите във войната между Израел и "Хамас" надхвърли 1100

09-10-2023

Експлозии огласиха нощното небе над Ивицата Газа в ранните часове на понеделник през втората нощ на израелските въздушни удари.

Врагът към момента продължава да е на територията на Израел, съобщи военният представител. Военните укрепват силите си покрай Ивицата Газа. Армията е ударила 800 цели на палестниската групорвка 'Хамас', включително сжради на разузнаването. Израелски бойни самолети нанесоха масирани удари по цели на формацията. В неделя Израел беше нападнат и от север - от Ливан 'Хизбула' изстреля управляеми ракети и артилерийски снаряди, но няма жертви. 
 
„Събрали сме около 100 000 запасни войници, които в момента се намират в Южен Израел и се подготвят да изпълнят задачата, която израелското правителство им постави. А тя е да се уверим, че в края на тази война Хамас вече няма да разполага с никакъв военен потенциал, с който да заплашва израелските цивилни граждани. И освен това трябва да се уверим, че Хамас няма да може да управлява ивицата Газа.“, каза Джонатан Конрикус, говорител на израелските отбранителни сили

Израел беше разтърсен от най-смъртоносната атака на своя територия от 50 години и обяви война на Хамас.
Броят на загиналите надхвърли 1100 души, над 5 000 са ранените и от двете страни. 700 от тях са израелци. Сред жертвите, ранените и заложниците има и чужденци, включително Франция, Камбоджа, Тайланд, Украйна и Великобритания. Смята се, че 10 непалски граждани също са загинали в сраженията.
Израелската медицински екипи са прибрали около 260 тела от мястото на провеждане на музикален фестивал, на който са присъствали хиляди хора, когато са били нападнати от терористите.

Откакто 'Хамас' започна широкомащабната си атака - това са най-тежките загуби за страната от арабско-израелската война през 1973 г. насам.

Министър-председателят Бенямин Нетаняху подготви нацията за 'дълга и трудна' война ден след като Хамас изстреля хиляди ракети към Израел и изпрати вълна от бойци, които застреляха цивилни и взеха най-малко 100 заложници.
Междувременно стана ясно, че Пентагонът е наредил на своя самолетоносач 'Джералд Форд', един от най-големите в света, и придружаващата го ударна група от военни кораби да отплават към Източното Средиземноморие, за да бъдат готови да окажат помощ на Израел.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 04-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net