Израелската армия призова жителите на няколко района в Газа да напуснат домовете си

08-10-2023

Израел започна военна кампания за унищожаване на военния и правителствения потенциал на групировката 'Хамас'. Цивилните граждани в седем квартала в ивицата Газа бяха посъветвани да напуснат домовете си, за да не станат жертви на обстрел.

'Навлизаме в дълга и трудна война', каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху в обръщение към нацията. - Граждани на Израел, това не е операция, а война. Ние бяхме принудени да влезем във война заради убийственото нападение на 'Хамас''.

Нетеняху каза, че първата фаза на военната кампания 'Железни мечове' е за унищожаване на бойците на 'Хамас', проникнали в Израел, и тя ще бъде завършена в близко бъдеще. Във втората фаза Израел възнамерява да прочисти ивицата Газа от бойци и да ликвидира техните командири, както и да освободи пленените от тях израелски заложници.

В събота вечерта и в неделя през нощта Израелските сили за отбрана (IDF) нанесоха интензивни артилерийски удари по ивицата Газа. Палестински източници съобщават за разрушаването на кулата 'Ал-Ватан', в която се предполага, че са се помещавали офисите на свързани с 'Хамас' компании.

По-рано в събота в Газа беше разрушена друга многоетажна сграда - кулата 'Ал-Галаа', в която се помещаваха редакциите на много арабски медии, включително местният офис на 'Ал-Джазира'. Преди началото на бомбардировките израелската армия обяви тревога, като поиска всички, намиращи се в сградите, да ги напуснат.
Очевидци разказват пред Би Би Си, че десетки семейства в Газа са започнали да напускат домовете си и да се укриват в училища, управлявани от ООН.

До рано сутринта в неделя израелските служби съобщиха за повече от 300 загинали и над 1500 ранени при съботната атака на 'Хамас' в южната част на страната. Министерството на здравеопазването на Газа съобщи за около 250 убити и 2 000 ранени от палестинска страна. По данни на 'Джерусалем пост' около 750 израелци все още са в неизвестност.
През нощта ракетните нападения срещу израелската територия продължиха. Възрастна жена беше тежко ранена, когато ракета удари жилищна сграда в Ашкелон. Други петима души бяха леко ранени. Сутринта беше съобщено и за минометен обстрел от Ливан.

Радикалната групировка 'Хизбула' пое отговорност за обстрела. ЦАХАЛ нанася ответни удари по ливанските гранични райони. Ако 'Хизбула' се присъедини към нападението срещу Израел, страната ще трябва да се сражава на два фронта - с 'Хамас' на юг и 'Хизбула' на север.

В южната част на страната израелските сили за сигурност успяха да установят контрол над полицейска сграда в Сдерот, където се бяха барикадирали бойци. В кибуц Беери всички заложници, държани в домовете си, бяха освободени. В Офаким бяха освободени двама заложници.

Точният брой на заложниците, взети от палестинските сили, остава неизвестен.

Една от първите цели на атаката на 'Хамас' беше музикалният фестивал Nova Festival, който се проведе в събота в пустинята Негев, близо до границата с Ивицата Газа. На него се бяха събрали до 2000 израелци, предимно млади хора. Много от посетителите на фестивала бяха убити при нападението, а други бяха взети за заложници и отведени в ивицата Газа.

Израел обяви мобилизация на резервисти.

Нападението започна сутринта на 7 октомври. Палестинската групировка 'Хамас', която контролира ивицата Газа, подложи Израел на масиран обстрел, като изстреля няколко хиляди ракети. В същото време бойци на 'Хамас' проникнаха в Израел.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 04-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net