Опустошителните наводнения в Либия: Жертвите вече са над 5000

13-09-2023

Броят на загиналите при опустошителните наводнения в източния либийски град Дерна достигна около 5200 души, съобщи говорител на министерството на вътрешните работи на едно от съперничещите си либийски правителства, предаде ДПА.

Спасителите все още издирват телата на загиналите в наводненията, съобщи за ДПА Тарек ал-Хараз, говорител на министерството на базираното в източната част на страната правителство.

Не беше възможно да се проверят през независим източник тези данни.
По данни на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец около 10 000 души са в неизвестност.

Ал-Хараз каза също, че една четвърт от Дерна е разрушена или отнесена в морето. Дерна беше градът, който пострада най-тежко от наводненията, предизвикани от мощната буря 'Даниел', която премина през Източна Либия от неделя. По време на бурята в града се срутиха стените на два язовира.

Две съперничещи си правителства се борят за властта в Либия, която през последните години е в хаоса на размирици. Едното е базирано в източната част на страната, а другото - в столицата Триполи, в западната част. 

Признатото от ООН правителство в Триполи обеща вчера милиони помощи за районите, опустошени от бурята, въпреки че то не контролира региона в източната част на страната.

Правителството, ръководено от Абдул Хамид Дбайба, ще предостави помощ в размер на 2 млрд. либийски динара (около 410 млн. долара) за финансиране на възстановяването на силно пострадалите от наводненията райони в Източна Либия, съобщава либийската информационна агенция ЛАНА.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 21-07-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79599 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.32063 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01882 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net