Шест нови държави се присъединяват към БРИКС

24-08-2023

Шест държави, включително Иран и Саудитска Арабия, бяха поканени днес да се присъединят към блока на развиващите се икономики БРИКС, съобщиха световните агенции.

Обединените арабски емирства, Аржентина, Египет и Етиопия също ще се присъединят към блока от 1 януари 2024 г., отбелязва Асошиейтед прес, като цитира съобщението, направено на срещата на върха на организацията от южноафриканския президент Сирил Рамапоса, чиято страна е настоящият председател на БРИКС.

Понастоящем БРИКС се състои от развиващите се икономики Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. На срещата на върха тази седмица те се споразумяха да разширят блока. Това е второто решение за разширяване на БРИКС след създаването му през 2009 г. като съюз между Бразилия, Русия, Индия и Китай. През 2010 г. към него се присъедини Южна Африка.

БРИКС представлява около 40% от световното население и над една четвърт от световния БВП.

Трима от другите лидери на групата участваха в срещата на върха и присъстваха заедно с Рамапоса на обявяването, включително бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва, индийският премиер Нарендра Моди и китайският президент Си Цзинпин. Руският президент Владимир Путин участваше виртуално, след като през март Международният наказателен съд издаде заповед за ареста му заради отвличането на деца от Украйна. Москва беше представлявана от външния министър Сергей Лавров. 

Решението за присъединяване на още 6 страни цели да засили влиянието на блока, който е обещал да се застъпва за интересите на 'глобалния Юг', отбелязва Ройтерс. Възможно е разширяването да проправи път за още десетки заинтересовани страни, желаещи да се присъединят. Интерес към присъединяване са изразили над 40 страни според южноафрикански представител. Официални искания са подали 22 от тях.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 28-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net