Осъдиха Навални на още 19 години затвор

04-08-2023

Излежаващият присъда руски опозиционен политик Алексей Навални беше осъден на още 19 години затвор в колония със специален режим. 

Той бе признат за виновен по серия от нови обвинения за екстремизъм.

Това е третата и най-дълга досега ефективна присъда срещу Навални.

Във видеозапис от съдебното заседание в наказателна колония източно от Москва се вижда Навални, облечен в черна затворническа униформа, да стои със скръстени ръце, докато слуша присъдата.

Аудиосигналът от съда беше толкова слаб, че беше практически невъзможно да се разбере какво казва съдията, отбелязва Ройтерс.

Журналист на АФП, наблюдавал съдебното заседание в пресцентъра на затвора, съобщи, че Навални се е усмихвал, докато съдията е чел присъдата, и е прегърнал друг обвиняем преди предаването да бъде прекъснато. 

 В навечерието на съдебното заседание Навални каза, че очаква 'сталинистка' присъда.
'Вероятно ще получа тежка присъда. Както се казва 'сталинистка' присъда ', написа 47-годишният Навални в пост на сайта си.

Той призова също за съпротива срещу 'мошениците и крадците'.

Делото срещу 47-годишния Навални, който се смята за един от най-големите врагове на руския президент Владимир Путин, се води в наказателната колония ИK-6 в Мелехово, Владимирска област, на около 235 километра източно от Москва.

Алексей Навални бе признат за виновен по шест члена: създаване на екстремистка общност, призиви към екстремизъм, създаване на неправителствени организации, нарушаващи правата на гражданите, финансиране на екстремизъм, както и въвличане на непълнолетни в извършването на опасни деяния и реабилитация на нацизма.

В допълнение към присъдата му е определена глоба в размер на 850 хил. рубли.

Навални вече излежава присъди от общо 11 години и половина за измама и по други обвинения, които нарича скалъпени, а политическото му движение е обявено извън закона и е категоризирано като 'екстремистко'.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 02-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net