Втори ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс - Зеленски се присъединява към лидерите

12-07-2023

Втори ден от срещата на върха на НАТО във Вилнюс - украинският президент Володимир Зеленски ще се присъедини към лидерите на държавите членки и ще участва в учредителната сесия на Съвета НАТО-Украйна.

НАТО ще даде сигурност на Украйна, Украйна ще направи НАТО по-силна - това каза Зеленски при пристигането си във Вилнюс, като преди това критикува остро Алианса, чиито лидери се съгласиха за принципното членство на Украйна, но не дадоха времева рамка за него.

Очаква се днес Зеленски да се срещне с американския си колега Джо Байдън. Според официални лица се очаква САЩ, Великобритания, Франция и Германия да дадат гаранции на Киев за дългосрочна подкрепа на сигурността под формата на модерно въоръжение, обучение и друга военна помощ.

Следващият месец започва обучение на украински пилоти за пилотиране на изтребители F-16, потвърдиха министрите на отбраната на Дания и Нидерландия.

Всичко най-важно от втория ден на срещата на върха ще научаваме от специалните пратеници на БНТ във Вилнюс Александър Марков и Росен Петрински.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 05-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82822 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2865 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00413 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net