Експлозия разруши стената на язовир в Херсонска област

06-06-2023

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщиха световните медии.

Москва и Киев взаимно се обвиняват експлозията.

Украинското министерство на вътрешните работи призова жителите на десния бряг на реката и на части на Херсон да напуснат района, предаде 'Асошиейтед прес'.

Ведомство предупреди и за възможна вълна на дезинформация.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин заяви във видообръщение, че „руската армия е извършила поредния терористичен акт“, и предупреди, че водата ще достигне критични нива до пет часа.

От своя страна Москва обвинява за случилото се Украйна.

Съветът за сигурност на Украйна заседава по спешност.

Язовирната стена на „Нова Каховка“ е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа 'Каховка'.

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област. Това би забавило потенциална украинска офанзива на юг, но и биха лишили от питейна вода контролирания от руснаците полуостров Крим.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 29-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28771 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00064 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net