Председателят на Върховния съд на Украйна е задържан за подкуп от 2,7 млн. долара

16-05-2023

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев бе задържан за подкуп в размер на 2,7 милиона долара, съобщи УНИАН.

Арестът бе обявен в понеделник - деня, когато украинският президент Володимир Зеленски се върна в страната след тридневна обиколка в Европа. Зеленски обяви, че е получил обещания за още помощ от съюзниците, и увери, че подкрепата за присъединяването на Украйна към Европейския съюз се е увеличила.

Борбата с корупцията е едно от основните условия, които ЕС поставя пред Киев.

Националното антикорупционно бюро (НАБО) на Украйна съобщи, че заедно със Специализираната антикорупционна прокуратура (САП) са разкрили корупция в големи размери във Върховния съд (ВС).

'НАБО и САП разкриха мащабна корупция във Върховния съд, а именно - схема за получаване на неправомерни облаги от ръководството и съдиите от ВС. В момента се извършват неотложни следствени действия. Подробности по-късно', пише в изявлението, публикувано във 'Фейсбук'.

Източник от правоприлагащите органи потвърди пред УНИАН, че председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев е уличен във вземане на подкуп в размер на 2,7 милиона долара.

Князев заема поста от 1 декември 2021 г.

'Във връзка със случващото се' днес ще се състои извънредно заседание на Пленума на Върховния съд, съобщиха във 'Фейсбук' от най-висшата съдебна инстанция в Украйна. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net