Италия ще продължи да снабдява с оръжия Украйна

14-05-2023

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с италиански лидери и папа Франциск по време на днешното си посещение в Рим, като част от пътуване в чужбина през уикенда, което ще го отведе и в Германия, предаде ДПА. 

Италианският министър-председател Джорджа Мелони обеща подкрепа на Украйна във войната ѝ срещу Русия 'толкова дълго, колкото е необходимо, и след това', докато се срещаше с украинския лидер, когото нарече свой 'приятел'.

Киев трябва да бъде поставен в силна позиция за преговори с Русия, 'защото мирът не може да последва капитулация, това би било опасен мир за Европа', заяви Мелони. 
Мелони подчерта, че твърдо подкрепя кандидатурата на Украйна за присъединяване към Европейския съюз. Киев се бори не само за себе си, но и за останалата част от Европа, 'за всички нас', каза тя.

Зеленски благодари на Италия за оказаната подкрепа. Той заяви, че е трогнат от многото украински знамена, които е видял по улиците на Рим.  
Малко след това Зеленски беше откаран във Ватикана, където се срещна с папа Франциск. Срещата беше 'голяма чест', каза той на Франциск.

През изминалата година Франциск многократно подчерта, че иска да използва всяка възможност за насърчаване на мира в Украйна, и често говореше за страданията на украинския народ, въпреки че някои го критикуваха, че не назовава достатъчно ясно Русия като агресор.  

След сутрешното си пристигане в Рим с италианския правителствен самолет от Полша Зеленски първо беше откаран в двореца 'Куиринале', официалната резиденция на президента Серджо Матарела. 

След като прозвучаха химните на двете държави, политиците влязоха в сградата за личен разговор. 

Пътуването до Италия е 'важна визита за (приближаващата) победа на Украйна!'. написа Зеленски в Twуитър. 

Очакваше се по време на посещението си украинският лидер да апелира за допълнителна помощ от страна на Запада. 

Зеленски е придружаван по време на посещението си от ръководителя на украинската президентска канцелария Андрий Ермак. 

Вечерта Зеленски ще бъде гост на известното телевизионно предаване 'Porta a Porta', съобщава телевизия Раи. 
Зеленски и украинският народ утре трябва да получат престижната награда 'Карл Велики' в западния град Аахен, посочи ДПА. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net