Президентът Румен Радев пристигна в Република Южна Африка

12-05-2023

Президентът Румен Радев пристигна в Република Южна Африка (РЮА) за официалното си посещение в страната. Държавният глава бе посрещнат на летището в Йоханесбург от почетен караул, предаде Николай Трифонов, специален кореспондент на БТА. Радев ще проведе среща с президента на РЮА Сирил Рамапоса утре.

Българският държавен глава ще се срещне със Сирил Рамапоса в неговата официална резиденция в Претория. Двамата президенти ще проведат разговор на 'четири очи', след което ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави. Задълбочаването на политическия диалог и развитието на двустранните отношения в сфери от взаимен интерес ще бъдат във фокуса на разговорите.

В рамките на посещението на българския държавен глава в Претория ще се състои бизнес форум, в който ще участват представители на 31 български компании и браншови организации и техни колеги от РЮА. Очаква се по време на събитието да бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Южноафриканската търговско-промишлена палата.

В Парка на свободата в южноафриканската столица президентът ще отдаде почит към загиналите в борбата за свобода в РЮА и ще поднесе венец. По-късно държавният глава ще открие изложба в Музея на свободата 'Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация'.

На 13 май в Мидранд по покана на Сдружението на българите в РЮА, Румен Радев ще присъства на освещаването на първия български православен храм в РЮА 'Св. Иван Рилски'. Храмът ще бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. По-късно държавният глава ще посети българското неделно училище и ще се срещне с наши сънародници в РЮА. 
 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net