Руските удари срещу Киев са повредили предоставена от САЩ система "Пейтриът"

17-05-2023

Произведена в САЩ система за противодействие на ракетни атаки 'Пейтриът”, която се използва от Украйна, вероятно е пострадала от руски удар, заявиха двама представители на САЩ, допълвайки, че не изглежда да е била унищожена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Системата 'Пейтриът' е една от сложните системи за противовъздушна отбрана, доставена от Запада, за да помогне на Украйна да отблъсне руските въздушни удари, насочена срещу обекти от критичната инфраструктура на Украйна, енергийни съоръжения и други.

Един американски служител, говорещ при условие за анонимност и позовавал се на първоначална информация, заяви, че Вашингтон и Киев вече са разговаряли за най-добрия начин за възстановяване на системата и на този етап не изглежда, че системата ще трябва да бъде изваждана от Украйна.

Служителят добави, че Съединените щати в близките дни ще имат повече яснота по въпроса и информацията може да се промени с течение на времето.

Руското министерство на отбраната заяви вчера, че е унищожило построена от САЩ система за противоракетна отбрана “Пейтриът” с 'хиперзвукова' ракета 'Кинжал' при нанесен през нощта удар в Украйна.

Пентагонът засега не дава коментари, отбелязва Ройтерс. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net