Зеленски поиска от България и още 4 страни да отменят забраната за внос на зърно

10-05-2023

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за отмяна на временните европейски ограничения върху украинския износ на зърнени култури за пет държави, сред които и България, наложени до 5 юни.

От Киев отново поискаха от съюзниците още оръжия, за да отблъснат руските сили и предупредиха, че очакваната контраофанзива може да не даде бързи резултати.

Говорител на украинската армия потвърди, че продължават атаките към Бахмут, където от месеци се водят тежки сражения, но руснаците не са превзели града. Лидерът на наемниците от 'Вагнер' отново заплаши, че групировката му ще напусне Бахмут, ако не получи достатъчно боеприпаси.

Изстреляни са били 25 ракети срещу Украйна като 23 от тях са били свалени, съобщи БНР.

Във вчерашния Ден на Европа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Киев, където подчерта, че Европа прави всичко възможно да отслаби военната машина на Москва. Там на Червения площад беше отбелязана 78-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия.

В речта си президентът Владимир Путин обвини западните глобалистки елити в опит да разрушат Русия. По думите на Путин бъдещето на Русия зависи от участниците в така наречената от него 'специална военна операция'.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net