Затегнати мерки за сигурност в Русия за Деня на победата

09-05-2023

На фона на продължаващите бойни действия в Украйна Русия отбелязва днес 78-та годишнина от победата във Великата отечествена война. Традиционният военен парад на Червения площад започва в 10 ч. московско време, а мерките за сигурност в руската столица са затегнати, съобщиха световните агенции. 

Достъпът на граждани до площада беше забранен още на 27 април, а от тази сутрин са затворени много улици в центъра на Москва. През последните дни GPS-сигналът в някои райони е заглушен, което създава проблеми на шофьорите и най-вече на таксиметровите водачи, които изпитват затруднения с намирането на точните адреси в 13-милионния град. 
В Москва броят на чуждестранни гости е много малък. Потвърдено е присъствието на президентите на Беларус, Киргизстан, Казахстан и на премиера на Армения.

Не е ясно дали тази година ще се състои въздушната част на парада. Традиционното шествия на 'Безсмъртния полк', по време на което хората носят портрети на участниците във Великата отечествена война е отменено не само в Москва, но и в цялата страна. Отменени са и военните паради в граничещите с Украйна региони на Русия, както и на анексирания полуостров Крим.

 По-късно през деня руският държавен глава Владимир Путин ще произнесе реч.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 16-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.8387 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28913 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01383 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net