Визитата на китайския военен министър в Русия продължава

19-04-2023

Посещението на новия китайски отбранителен министър Ли Шанфу в Русия продължава. Той обяви, че военното и търговско сътрудничество между двете страни ще достигне 'следващо ниво'.

След срещата с Шанфу руският му колега Сергей Шойгу от своя страна обяви, че Русия и Китай трябва да гледат в една посока по отношение на 'трансформацията на геополитическия пейзаж'.

Ли Шанфу и Сергей Шойгу са се договорили да продължат с тесните контакти на високо равнище, както и да подобрят механизмите на взаимодействие между двете армии, предаде Ройтерс. 

По време на срещата в Москва, двете страни препотвърдиха взаимната си подкрепа при защитата на основните си интереси и категорично се противопоставиха на намесата във вътрешните им работи от страна на външни сили, според изявлението публикувано в сайта на китайското министерство на отбраната.

Същевременно Бразилия, която заедно с Москва и Пекин е член на обединението БРИКС, отхвърли обвиненията от американска страна, че президентът Лула Да Силва повтаря руско-китайската пропаганда за войната в Украйна. Външният министър Мауро Виейра изрази несъгласие с това заключение на Белия дом.

Вчера Лула прие руския първи дипломат Сергей Лавров, след като миналата седмица посети Китай. Той призова Съединените щати да спрат да окуражават войната и да започнат да говорят за мир. Наред с това Лула заяви, че Киев също носи вина за започването на конфликта.

Освен САЩ, несъгласие с Лула демонстрира и говорителят на украинската дипломация Олег Николенко. Той заяви, че военната помощ за нападнатата страна не е равносилна на подклаждане на войната. От Киев призоваха бразилския президент да посети Украйна. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net