Повдигат обвинение срещу Доналд Тръмп за подкуп на порноактриса

31-03-2023

Съдебно жури в Манхатън повдигна обвинения срещу Доналд Тръмп по разследване за платени от него пари в замяна на мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че Тръмп е първият бивш американски президент, на когото са повдигнати обвинения за криминално престъпление, макар че той не скрива намеренията си да се кандидатира още веднъж за Белия дом.

Обвиненията, базиращи се на разследване, водено от окръжния прокурор на Манхатън, демократа Алвин Браг, може да променят хода на предизборната надпревара, отбелязва Ройтерс. Тръмп каза по-рано, че ще продължи да се състезава за номинацията на Републиканската партия, дори ако бъде обвинен в престъпление. Неговият адвокат съобщи, че е бил уведомен за обвиненията. 

Седемдесет и шест годишният Тръмп беше победен на изборите през 2020 г. от демократа Джо Байдън. Тръмп твърдеше, че изборната победа му е била открадната в резултат на изборни измами, а сега уверява, че разследванията срещу него са 'политически лов на вещици'.

Свиканото от прокурор Браг съдебно жури започна през януари да изслушва доказателства за ролята на Тръмп в подкупването на Даниълс броени дни преди президентските избори през 2016 г., които републиканецът спечели. Даниълс, която е известна порноактриса и режисьор, чието истинско име е Стефани Клифърд, каза, че е получила парите в замяна на това да не разгласява, че е имала сексуален контакт с Тръмп през 2006 г.

Бившият адвокат на Тръмп, Майкъл Коен (б.а осъден 2018г. За лъжесвидетелстване, подкупи, укриване на данъци на 3 години затвор и  глоби в общ размер от 2 млн. долара ) каза, че клиентът му е платил на Даниълс и на още една жена - бившия модел на 'Плейбой' Карън Макдугъл, която също казва, че е имала сексуални отношения с него. Тръмп отрича да е имал каквито и да е връзки и с двете жени.

Тръмп  разкритикува остро повдигнатите му обвинения, наричайки ги „политическо преследване и намеса в президентските избори“ през 2024 г., в които той е кандидат, предаде Франс прес.

Той обвини демократите, че са скалъпили обвинението за криминално престъпление - първо подобно за бивш президент на САЩ - обвинявайки ги, че са 'обсебени' от идеята 'да бъдат Тръмп'.

Бившият американски президент беше призован да се яви пред прокурор във вторник, каза неговият адвокат пред Франс прес. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 02-06-2023

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81718 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27607 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00433 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2023 BulNews.Net