Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин

18-03-2023

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде в петък заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления, извършени в Украйна, предаде Ройтерс.

Москва многократно отхвърли обвиненията в жестокости по време на едногодишната си инвазия в Украйна. Говорителка на руското външно министерство каза, че заповедта за арест на Путин няма 'никакво значение'.

МНС издаде заповед за ареста на Путин по подозрение за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация.

Съдът също така издаде заповед за ареста на Мария Алексеевна Лвова-Белова, комисар по правата на детето в кабинета на Путин, по подобни обвинения. Тя работи пряко под ръководството на Путин и, според американски служители, е наблюдавала депортирането на хиляди украински деца в Русия.

В изявлението си президентът на съда Пьотр Хофмански обяви, че Путин е отговорен и за „неспособността му да упражнява контрол над цивилни и военни, които са извършили действията“.

Ходът на Международния наказателен съд дойде ден, след като разследващ орган с мандат от ООН обвини Русия в извършване на широкомащабни военни престъпления в Украйна, включително умишлени убийства и изтезания.
Новината за заповедта за арест също така дойде преди планираното държавно посещение в Москва следващата седмица на китайския президент Си Цзинпин, което вероятно ще затвърди много по-тесни връзки между Русия и Китай точно когато отношенията между Москва и Запада достигнат нови дъна.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net