САЩ включиха Владислав Горанов и Румен Овчаров в списъка "Магнитски"

10-02-2023

Още петима българи бяха санкционирани по глобалния закон „Магнитски“. Това са бившите министри Владислав Горанов и Румен Овчаров,  бившите директори на АЕЦ Козлодуй - Александър Николов и Иван Генов, както и лидерът на движение Русофили Николай Малинов. 

В съобщението на Министерството на финансите на САЩ, с което бяха обявени имената им, се казва, че санкциите се основат на първите - от лятото на 2021 година,  срещу бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средство Илко Желязков и намиращия се в Дубай Васил Божков.

Мотивите за включването на петимата българи във втория пакет санкции са свързани с широкото им участие в корупцията в България. 

Наложените от САЩ санкциите засяга петимата като физически лица, четири фирми, свързани с Малинов и една на Горанов. Обект на визови рестрикции са и семействата на петимата. 

В своя позиция, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посочи, че наложените санкции имат за цел да подпомогнат България да проведе критични реформи в областта на върховенството на закона.  В нея се уточнява, че санкционираните са замесени в корупция, довела до незаконна лична облага, подкопаване на демократичните институции на страната и засилването на разяждащата ѝ зависимост от руските енергийни източници.

Включването на Владислав Горанов е заради действия, свързани с предишните двама санкционирани по 'Магнитски' – Делян Пеевски и Васил Божков.

'Горанов е използвал позицията си на министър на финансите, за да улесни подкупването на български служители и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на българските олигарси', пише в съобщението на американското финансово министерство. Споменават се неплатени 600 млн. лв. хазартни данъци и такси.

Бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров и двамата бивши шефове на АЕЦ 'Козлодуй' – Иван Генов и Александър Николов координирали помежду си вземането на комисиони, пише в съобщението на финансовото министерство на САЩ. В него се твърди, че Овчаров е прибрал 5 млн. евро в офшорна сметка. Като част от корупционната схема Николов и Генов получили 5 млн. лв. подкупи, а Генов е поискал и други 3 млн. лв.

Николай Малинов пък подкупил съдия, за да му позволи през 2020 г. да пътува до Москва, за да бъде награден лично от Владимир Путин. По това време той е обвиняем за шпионаж. Магистратът, вдигнал временно забраната му да напуска страната -  Андон Миталов, стана първият българин, получил забрана да влиза в Съединените щати. 

Великобритания също налага санкции, но срещу тримата българи, засегнати от първи пакет засегнати по 'Магнитски' - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 08-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.81667 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27939 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00187 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net