Путин присъства сам на празнична служба в катедралата в Кремъл

07-01-2023

Руският президент Владимир Путин присъства сам на празнична служба на православната църква в катедралата в Кремъл, вместо да се присъедини към другите поклонници на публично тържество, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

Руската информационна агенция РИА Новости съобщи, че за първи път от години насам Путин е отбелязал Бъдни вечер в Москва, а не в региона около столицата. Държавната телевизия показа два клипа на живо, на които се вижда как Путин е в катедралата 'Благовещение', докато православни свещеници извършват среднощната служба.

Страните с преобладаващо православно изповедание, сред които Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, Република Северна Македония, празнуват Рождество Христово днес, по Юлианския календар.

На видеото Путин, облечен в синьо сако и бял пуловер с висока яка, бе единственият богомолец. Видя се как руският президент се прекръства няколко пъти, преди телевизионният репортаж да премине към обществена служба в московската катедрала 'Христос Спасител'.

Руската православна църква подкрепя войната в Украйна, припомня Ройтерс. Московският патриарх Кирил в четвъртък призова двете страни да спазват 36-часовото коледно примирие, което Путин обяви. В службата в петък вечерта патриарх Кирил отправи критика срещу Украйна за действията ѝ срещу клон на православната църква, която има дългогодишни връзки с Москва.

Службата за сигурност на Украйна претърси имоти, собственост на църквата и миналия месец обвини висш духовник, че е участвал в антиукраинска дейност, като подкрепя руската политика.

'Нека се молим за нашите братя и сестри и да вярваме че един ден тези дяволски изкушения ще отминат', каза Кирил, като се подигра с това, което той нарече 'жалки опити' на Киев да унищожи църквата в Украйна.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net