НАТО: Падналата в Полша ракета е украинска

16-11-2022

Инцидентът в Полша е предизвикан от отбранително действие на Украйна срещу руско ракетно нападение. Това обяви на извънредна пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 
Русия обаче носи най-голямата отговорност за случилото се, заради продължаващата война в Украйна, допълни ръководителят на Алианса.

Той ръководи спешното заседание на Северноатлантическия съвет, посветено на снощния взрив в Полша, при който загинаха двама души. По думите на генералния секретар няма данни използването на ракетата да е умишлено срещу Полша. 'Нямаме и данни Русия да подготвя нападение срещу държава от НАТО', допълни Столтенберг.

В срещата участваха посланиците на страните от пакта. От името на всички Столтебнерг поднесе съболезнования за смъртта на загиналите при инцидента. 'Ще направим всичко необходимо, за да защитим всички съюзници', категоричен беше ръководителят на НАТО.
Генералният секретар посочи, че е важно да бъдат установени всички факти по случая и подчерта, че Алиансът твърдо продължава да подкрепя Украйна в конфликта с Русия. НАТО ще засили присъствието си в източната част на Полша.

В първите часове след експлозията в Полша имаше съмнения, че ракетата може да е руска, което би довело до ескалация на напрежението между Москва и Варшава, тъй като страната е член на НАТО. Рано в сряда сутринта обаче американският президент Джо Байдън съобщи, че е малко вероятно ракетата, паднала в Полша, да е руска.

Москва отрече да е отговорна за случилото се и каза, че отломките от ракетата, паднала в Полша, са от ракета С-300 на украинската Противовъздушна отбрана (ПВО).

Варшава съобщи, че няма убедителни доказателства за това кой е изстрелял ракетата.

Украйна обвини Русия за инцидента по-рано през деня, но не е коментирала изявленията на САЩ и НАТО, които дойдоха впоследствие.Обменни курсове на БНБ за днес 07-12-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85756 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26348 BGN
  • chf 1 CHF = 1.97698 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net