Нидерландия с резолюция против членството на България и Румъния в Шенген

21-10-2022

Нидерландският парламент е приел резолюция, в която се казва, че Нидерландия не трябва да гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, съобщи БГНЕС, като се позова на информация за румънския 'Аджерпрес' от евродепутката София ин'т Велд, координатор в Комисията по граждански свободи (LIBE) на Европейския парламент.

Във вторник Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция, с която призовава държавите членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство за свободно пътуване без забавяне.
Нидерландските депутати искат от правителството да не гласува за присъединяването на Румъния и България към Шенген, като искат да се анализира функционирането на върховенството на закона, намаляването на нивото на корупция и организираната престъпност в двете страни, съобщи от своя страна 'Romania Journal'.

'Нидерландското правителство не бива да взима необратими решения относно приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, докато не проведе допълнителни проверки относно върховенството на закона, намаляването на корупцията и организираната престъпност в двете страни', се казва в резолюцията.

В документа, приет от нидерландския парламент, се посочва, че проблемите, свързани с корупцията и организираната престъпност в дадена страна от Шенгенското пространство, 'могат да предизвикат сериозни проблеми за функционирането на граничния контрол на съответната страна и следователно да представляват риск за сигурността на Нидерландия и на цялото Шенгенско пространство'.

По време на дебатите в нидерландския парламент премиерът Марк Рюте е изтъкнал, че страната няма да бъде 'препятствие' пред приемането на България и Румъния, но трябва да е стриктна като член на пространството.  Рюте изтъква и че към момента не са приключили проверки по европейския механизъм за сътрудничество и проверка относно корупцията и върховенството на закона в двете страни.

По-рано вътрешният министър Иван Демерджиев обяви, че „вратата към Шенген е широко отворена за България“, позовавайки се на последната експертна проверка на Европейската комисия, чийто доклад ще бъде публикуван утре. 
      
Понастоящем сред държавите членки на Евросъюза само България, Хърватия, Кипър, Ирландия и Румъния не са част от Шенгенското пространство, което включва и държави, които не са в ЕС (Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн).

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net