Червеният кръст спря работа в Украйна

11-10-2022

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) и Норвежкият съвет за бежанците спряха вчера работата си в Украйна от съображения за сигурност след руски ракетни удари срещу градове в различни части на Украйна, предаде Ройтерс.  

Русия нанесе ракетни удари по обекти в цялата страна, поразявайки и столицата Киев, с такава интензивност, каквато не е имало, откакто руските сили опитаха да превземат украинската столица в началото на продължаващата вече повече от седем месеца война. Москва твърди, че ударите са били насочени срещу енергийни, командни и комуникационни цели в отговор на взривяването на моста към Крим, което Кремъл определи като 'терористична атака'.

От съображения за сигурност нашите екипи днес спряха работа, каза вчера говорител на МКЧК в имейл, отговаряйки на въпрос на Ройтерс.

МКЧК има около 700 служители, които работят на 10 места в страната и доставят помощи и лекарства, включително на милионите хора, разселени от продължаващия конфликт. По-късно втори говорител на МКЧК добави, че макар работата на терен да е преустановена, хуманитарните работници могат да продължат работата си в офиса.

Норвежкият съвет за бежанците също заяви, че е спрял хуманитарните си операции в Украйна, докато не стане безопасно те да бъдат възобновени. 

Не можем да помагаме на уязвимите общности, когато нашите хуманитарни работници се крият от бомбардировките и се страхуват от непрестанните атаки, заяви Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкият съвет за бежанците.

Говорител на агенцията на ООН за бежанците заяви, че дейността на хуманитарните им операции няма да бъде спирана, а служителите на агенцията ще се укриват по време на въздушни атаки.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net