Румъния разследва потенциален икономически шпионаж в полза на "Газпром"

04-10-2022

Румъния разследва потенциален икономически шпионаж в полза на 'Газпром', в който са извършени редица закононарушения. Разледването се води от Дирекцията срещу тероризма и организираната престъпност, заедно с разузнавателните служби. Разглеждат се данни за теч на информация за запасите от нефт и газ от няколко находища в окръг Тимиш, Западна Румъния, извършвани след 2008-а година. 

Според разследващите, те са били изпращани в Москва, без да бъдат информирани румънските власти, каквото е задължението по закон. Тайните за находищата са били събирани от компанията 'Nis Petrol', в която мажоритарен собственик е руската 'Газпром нефт', съобщава местното издание съобщава 'Прес Алърт/Press Alert'. 
Осем души са били отведени на разпит.

На четирима от тях - румънски и чужди граждани  - са повдигнати обвинения за разкриване на поверителна информация и неоторизиран трансфер на компютърни данни. 

Новината идва, след като вчера румънските антитерористите обискираха адреси, принадлежащи на NIS Petrol в Букурещ и Тимишоара и домовете на някои от служителите на компанията.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net