Тръмп съди CNN за почти половин милиард долара за клевета

04-10-2022

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп подаде жалба срещу Си Ен Ен за клевета и поиска обезщетение в размер на 475 милиона долара от медията, предадоха световните агенции.

Тръмп обвинява телевизията, че се е опитала да използва огромното си влияние, за да го оклевети пред зрителите с цел да го победи в политически план, гласи текстът на жалбата. В текста се допълва, че в последните месеци кампанията на Си Ен Ен за оклеветяване на Тръмп се е засилила, защото телевизията се страхувала, че той ще се кандидатира за президент догодина.

Тръмп обвинява медията, че иска да наклони политическите везни наляво, като се опитва да го опетни, използвайки оклеветяващи квалификации от сорта на 'расист', 'лакей на руснаците' и дори 'Хитлер'. Тръмп упреква телевизията, че използва израза 'Голямата лъжа' по адрес на неговите твърдения, според които изборите за президент през 2020 г. са били откраднати от Джо Байдън.

'Голямата лъжа е директна препратка към тактика, използвана от Адолф Хитлер и появяваща се в книгата му 'Моята борба', се казва в жалбата. 'Голямата лъжа бе използвана от Хитлер, за да подклади ненавистта към евреите и не трябва да се използва с лека ръка', се допълва в текста.

В жалбата се посочва, че този израз е бил използван от Си Ен Ен във връзка с Тръмп 7700 пъти от януари 2021 г. и е бил опит да се разпространи сред аудиторията асоциация между жалбовносителя и, както се казва в жалбата, една от най-отвратителните личности в съвременната история.

Тръмп освен това предупреди в изявление, че ще подаде жалби срещу голям брой други медии в идните седмици и месеци също за клевета. Той казва, че би могъл да вземе мерки и срещу парламентарната комисия, която разследва щурма срещу Конгреса от негови привърженици на 6 януари 2021 г.
 

 



Обменни курсове на БНБ за днес 07-12-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85756 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26348 BGN
  • chf 1 CHF = 1.97698 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net