Кремъл стопира референдумите за анексия на окупираните земи в Украйна

12-09-2022

Кремъл 'стопира' референдумите за анексия на окупираните територии в Украйна, пише рускоезичното опозиционно издание 'Медуза'.

Според два негови източника, близки до Кремъл, руските власти са отложили за неопределено време замислените референдуми за 'присъединяване към Русия' на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики, както и на окупираните части от украинските области Запорожка, Харковска и Херсонска. Във всяка от тях руските власти бяха формирали т. нар. военно-гражданска администрация.

Единствена причина за отлагането е успешното контранастъпление на украинските войски по Харковското направление. Свързаните с Кремъл политтехнолози, работили в Харковска област и Запорожието, вече са отзовани в Русия, изтъкват събеседниците на изданието. Но руските политтехнолози, подготвяли референдум в Херсонска област, засега остават там.

В началото на септември секретарят на генералния съвет на руската партия на властта 'Единна Русия' и първи зам.-председател на сената Андрей Турчак заяви, че ще е 'правилно и символично' референдумите да се проведат на 4 ноември, в Деня на народното единство - държавен празник в Русия. Представители на окупационните 'военно-граждански администрации' в териториите, контролирани от Москва, подкрепиха идеята.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 16-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83543 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29006 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01114 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net