Кортежът с ковчега на кралица Елизабет пристигна в Единбург

12-09-2022

Ковчегът на покойната британска кралица Елизабет Втора напусна в неделя шотландската кралска резиденция 'Балморал', предадоха Прес асосиейшън и ДПА. 

Ковчегът, увит в кралското знаме на Шотландия и върху който е положен венец от цветя, остана известно време в 'Балморал', за да имат възможност служителите в имението да се сбогуват с кралицата. 

След 6-часово пътуване кортежът, придружен от дъщерята на кралицата – Ан, пристигна в Единбург, където още от сутринта се събираха опечалени. Тленните останки на Елизабет II ще останат за поклонение в двореца Холируд днес и утре.

От Единбург ковчегът ѝ ще пристигне за поклонение в британската столица. Очаква се това да направят около половин милион британци. На 19 септември с невиждана от десетилетия церемония Елизабет II ще бъде погребана.

Последното държавно погребение е било през 1956 г., когато тази чест е оказана на Уинстън Чърчил, а за последното кралско държавно погребение е било преди 70 години при смъртта на бащата на кралица Елизабет II.

В събота крал Чарлз Трети бе официално обявен за новия монарх на Обединеното кралство от Съвета по унаследяване на кралския престол в рамките на церемония в двореца 'Сейнт Джеймс' в Лондон.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net