Чарлз Трети бе обявен за крал на Великобритания

10-09-2022

Чарлз Трети бе обявен за крал на Великобритания, съобщи Би Би си. 

Това стана на среща на така наречения Съвет за възкачване на трона в двореца 'Сейнт Джеймс' в централен Лондон. Интересното в случая е също, че за първи път този ритуал, бе предаван пряко по телевизията.

По сценарий в него присъстват и членове на Тайния съвет на монарха, действащи и бивши министри, както и бивши премиери. Участие взема също големият син на краля принц Уилям, който от снощи е с две нови титли – Принц на Уелс и Херцог на Корнуол.

След приключване на церемонията от балкона на двореца ще бъде прочетена тържества прокламация, че Чарлз Трети се възкачва на трона.

Същата прокламация ще бъде прочетена по-късно в Стоковата  борса в лондонското Сити, а на следващи ден, в неделя, в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Знамената ще бъдат вдигнати отново за 26 часа, за да се отбележи възкачването на новия монарх на трона, след това отново ще бъдат свалени наполовина за периода на национален траур.

От Даунинг стрийт съобщиха, че днес следобед премиерът Лиз Тръс и нейният кабинет ще се срещнат с краля. Висшите министри ще положат клетва за вярност към монарха.

Парламентът нетрадиционно ще бъде отворен в събота от ранния следобед до късно вечерта, за да могат депутатите да изразят тяхната почит към покойната кралица.

Междувременно започна подготовката за пренасянето на ковчега с тленните останки на Елизабет Втора от Шотландия, където почина. Първо той ще бъде пренесен от кралската резиденция Балморал до двореца в Единбург, където утре ще бъдат затворени пътища и издигнати бариери.

Ковчегът ще бъде поставен след това в катедралата 'Сейнт Джайлс' в шотландската столица за поклонение. Във вторник той се очаква да пристигне в Лондон.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net