Световни лидери изказаха съболезнования за кончината на Елизабет Втора

09-09-2022

Световни лидери и високопоставени лица отдадоха почит на кралица Елизабет II, която почина на 96-годишна възраст. Те отдадоха почит на нейното дълбоко чувство за дълг и издръжливост, както и на чувството за хумор и добротата на кралицата.

Френският премиер Еманюел Макрон оглави церемонията по отдаване на почит, спомняйки си за „една добросърдечна кралица”, която е била „приятелка на Франция”.

Бившият президент на САЩ Барак Обама заяви, че кралицата е „завладяла света” с „управление, определено от грация, елегантност и неуморна работна етика”.

„Отново и отново бяхме поразени от нейната топлота, от начина, по който тя успокояваше хората, и от това как внасяше своето забележително чувство за хумор и чар в моменти на голяма помпозност и обстоятелственост”, каза в изявление Обама, който се е срещал с кралицата няколко пъти.

Настоящият президент на САЩ Джо Байдън описа кралицата като „нещо повече от монарх - тя определи една епоха”.

Описвайки посещението си в Обединеното кралство през 2021 г. като президент,  Байдън заяви, че „тя ни очарова с остроумието си, трогна ни с добротата си и щедро сподели с нас мъдростта си”.

Бившият президент на Щатите Доналд Тръмп заяви, че „никога няма да забрави щедрото приятелство, голямата мъдрост и прекрасното чувство за хумор на Нейно Величество”.

„Каква велика и красива дама беше тя - нямаше никого като нея!” - написа той в своята онлайн платформа Truth Social.

Кралицата е царувала и по време на управлението на 12 канадски министър-председатели. В речта си малко след обявяването на новината за кончината ѝ развълнуваният Джъстин Трюдо заяви, че тя е имала „очевидна дълбока и трайна любов към канадците”.

„В един сложен свят нейната стабилна грация и решителност носеха утеха на всички нас”, продължи Трюдо, като добави, че ще му липсват техните „разговори”, в които тя е била „внимателна, мъдра, любопитна, полезна, забавна и много повече”.

„Тя беше един от любимите ми хора на света и ще ми липсва толкова много”, каза той в обръщение, сдържайки сълзите си.

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър, който е пети братовчед на кралица Елизабет, заяви, че двамата с кралица Максима си спомнят за „непоколебимия и мъдър” монарх с „дълбоко уважение и голяма обич”.

Белгийският крал Филип и кралица Матилда пък заявиха, че тя е била „изключителна личност... която през цялото си управление е проявявала достойнство, смелост и преданост”.

Индийският министър-председател Нарендра Моди припомни „незабравимите си срещи” с монарха по време на две посещения в Обединеното кралство.

„Никога няма да забравя нейната топлота и доброта”, написа той в Twitter. „По време на една от срещите тя ми показа кърпичката, която Махатма Ганди ѝ подарил за сватбата ѝ. Винаги ще ценя този жест”.

Германският канцлер Олаф Шолц отдаде почит на „чудесния хумор” на кралицата и заяви в изявление, че „нейният ангажимент за германско-британското помирение след ужасите на Втората световна война ще остане незабравен”.

Като монарх в продължение на седем десетилетия, кралица Елизабет преживя времена на изключителни промени и това бе отразено в няколко поздравления.

Както отбеляза Барак Обама, тя е преживяла „периоди на просперитет и стагнация - от кацането на човек на Луната до падането на Берлинската стена”.

Ирландският президент Майкъл Хигинс отдаде почит на „необикновеното чувство за дълг” на кралицата, която „ще заеме уникално място в британската история”.

„Нейното 70-годишно управление обхвана периоди на огромни промени, през които тя представляваше забележителен източник на увереност за британския народ”, каза той в пространно изявление.

„Това беше увереност, основана на реализъм по отношение на значението на настоящите събития, а не на някакво тясно схващане за историята”, добавя Хигинс.

Ирландският министър-председател Мишел Мартин говори за нейното управление като за управление с „историческа продължителност” и определи кончината на кралицата като „край на една епоха”.

„Нейната отдаденост на дълга и обществената служба бяха очевидни, а мъдростта и опитът ѝ - наистина уникални”, каза г-н Мартин в изявление. Той също така припомни нейните „многобройни милостиви жестове и топли забележки” по време на държавното посещение в Ирландия през 2011 г.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, заяви, че кралица Елизабет е била „успокояващо присъствие през десетилетията на радикални промени, включително деколонизацията на Африка и Азия и развитието на Британската общност”.

В изявление той отдаде почит на „нейната непоколебима, доживотна отдаденост да служи на своя народ. Светът дълго ще помни нейната отдаденост и лидерство”.

Президентът на Израел Исаак Херцог също призна огромните промени, които кралицата е видяла по време на своето управление, но заяви, че през цялото това време тя „е останала икона на стабилно, отговорно лидерство и фар на морала, хуманността и патриотизма”.
Докато кралицата не е посещавала Израел, Чарлз, Едуард, Уилям и покойният принц Филип - чиято майка е погребана в Йерусалим - го направиха.

„Кралица Елизабет беше историческа личност: тя живя в историята, тя твори история и с кончината си оставя великолепно, вдъхновяващо наследство”, написа в Twitter Херцог.

Украинският президент Володимир Зеленски изказа съболезнования на Великобритания за „непрежалимата загуба”, съобщи Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин поднесе съболезнованията си на новия крал на Обединеното кралство Чарлз III по повод смъртта на майка му, кралица Елизабет II.

'Името на Нейно Величество е неразривно свързано с основните събития от най-новата история на Обединеното кралство. В продължение на много десетилетия Елизабет II е обичана и уважавана от своите поданици, както и на световната сцена. Пожелавам ви смелост и твърдост пред лицето на тази тежка, непоправима загуба', - се казва в съобщението, което беше публикувано в канала Telegram на Кремъл.

Руският лидер също така помоли за думи на съчувствие и подкрепа за членовете на кралското семейство и народа на Великобритания.

Сърдечни съболезнования към кралското семейство и британския народ изказа и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя нарече покойната кралица 'лъч на приемственост по време на дълбоки трансформации'. 

'Тя не преставаше да показва спокойствие и отдаденост, които дадоха сила на мнозина', споделя още фон дер Лайен.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net