Европейската комисия отказва да финансира газопровода MidCat

07-09-2022

Европейската комисия отказва да финансира довършаването на газопровода MidCat, който би свързал Иберийския полуостров с Франция чрез Пиринеите. Аргументът на Брюксел е , че 'проектът не е от общ интерес'.

Говорителят на ЕК Тим Макфий уточни, че според новото законодателство относно енергийната инфраструктура проектите, основани на изкопаеми горива като газ, не могат да бъдат финансирани с европейски средства. В съответствие със „Зеления пакт“ на ЕС вече ще се финансират с европейски средства проекти за пренос или съхранение на водород, но не и само на природен газ.

Според Макфий обаче всяка нова инвестиция, свързваща терминалите за втечнен природен газ на Иберийския полуостров с европейската газова мрежа чрез инфраструктури, 'подготвени за водород', би могла да 'допринесе за по-нататъшно разнообразяване на предлагането на газ на вътрешния пазар'.

Испанският трети вицепремиер и министър на екологичния преход Тереза Рибера предложи продължение на дебата с Брюксел, тъй като MidCat би могъл да пренася и газ, и водород, стига да се преодолее съпротивата на Франция.

Еманюел Макрон каза в понеделник, че Франция няма да участва в довършването на газопровода, тъй като според него останалите два, които свързват двете държави, не работят с пълен капацитет, а се използват едва на 53 %.

Разговорите по темата ще продължат в петък, когато по инициатива на чешкото председателство енергийните министри от общността се събират на извънредна среща в Брюксел.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net