Канада и Германия започват партньорство за използването на водород като енергиен източник

24-08-2022

Канада и Германия подписаха декларация за намерение да създадат съюз за износ на водородно гориво в Германия до 2025 г. Документът беше подписан в Канада в присъствието на министър-председателя Джъстин Трюдо и германския канцлер Олаф Шолц, предаде АП.

По време на церемонията по подписването Трюдо напомни, че западните страни трябва да се откажат от изкопаемите енергийни източници в полза на алтернативните горива. 'Ние, Канада, можем да се превърнем в надежден доставчик на чиста енергия, от която светът се нуждае', заяви канадският министър-председател.

От своя страна Шолц заяви, че водородното гориво ще играе водеща роля в бъдещите енергийни доставки, особено в сектори като товарния транспорт, авиацията и транспорта.
Според Associated Press канадската страна планира да изгради завод с нулеви емисии, който ще използва вятърна енергия за производство на водород и амоняк за износ.

Шолц пристигна на тридневно посещение в Канада на фона на усилията на Берлин да намери алтернативи на руските газови доставки. 'Канада е също толкова богата на природни ресурси, колкото и Русия, с единствената разлика, че е надеждна демокрация', заяви канцлерът при пристигането си в Монреал.

Според ДПА страните са планирали да подпишат споразумение за сътрудничество в областта на водородната енергия, както и да обсъдят с Трюдо доставките на втечнен природен газ (LNG) и добива на минерали като никел, кобалт, литий и графит, които са от съществено значение за производството на батерии. 

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net