Тръмп заведе дело срещу правителството на САЩ за обиска в дома му

23-08-2022

Адвокати на бившия американски президент Доналд Тръмп поискаха от федерален съдия да наложи възбрана на ФБР да продължи с преглеждането на документите, иззети от имението му Мар-а-Лаго във Флорида по-рано този месец, докато не бъде назначено специално длъжностно лице, което да работи като независим експерт в помощ на съдията при преглеждането на материалите, предаде Асошиейтед прес.

Адвокатите изтъкнаха като аргумент пред съдията, че материалите, иззети от имението на Тръмп, по презумпция попадат под действието на привилегиите на изпълнителната власт.

В искането на Тръмп до федералния съд в Уест Палм Бийч, във Флорида, се настоява също американското министерство на правосъдието да му издаде по-подробна разписка за конфискуваните материали от имението му в Мар-а-Лаго, както и разследващите да върнат всички документи, които не попадат в заповедта за обиск.

'Не може да бъде позволено политиката да влияе на съдопроизводството', се казва в искането на Тръмп и се допълва: 'Правоприлагането е щит, който защитава американците. То не може да бъде използвано като оръжие за политически цели'.

Искането е отправено пред съдия Айлин Кенън, която навремето е била назначена от Тръмп. 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net