Товарен кораб е напуснал пристанището в Мариупол

01-06-2022

За първи път от завземането на Мариупол, товарен кораб е напуснал азовското пристанище, съобщи лидерът на проруските сепаратисти в Донецк Денис Пушилин. Корабът, натоварен с 2500 тона стомана, е отпътувал за Русия. Украинските власти твърдят, че стоманата е открадната. Останалите украински пристанища на Азовско и Черно море остават блокирани. Ситуацията в Източна Украйна остава напрегната.

Руските войски контролират около половината от Северодонецк - града, където през последните седмици се водят най-тежките боеве в Донбас.

Съобщението дойде от кмета Александър Стрюк. Той допълни, че агресорът понася тежки загуби, жертви има и сред мирните жители, за които се смята, че са около 12 хиляди.
По-рано във вторник в интервю за ТАСС лидерът на самопровъзгласилата се Луганската народна република Леонид Пасечник посочи, че нападението срещу главния град на Луганска област продължава по-дълго от очакваното, включително заради намиращите се там големи химически заводи. 'Искаме да запазим инфраструктурата', обясни сепаратисткият лидер. Украинският президент Володимир Зеленски твърди, че 90 процента от сградите в Северодонецк са сравнени със земята.

На руски обстрел е подложен и град Славянск в Донецка област.
Боеве се водят и в южната Херсонска област, където украинските войски са успели да изтласкат окупаторите.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net