След разговор Вучич-Путин: Белград подписва дългосрочен газов договор с цени под европейските

30-05-2022

Сърбия договори с Русия дългосрочни доставки на природен газ на цени в пъти по-ниски, отколкото за страните от ЕС. Новият договор ще е тригодишен, обяви президентът Александър Вучич  след телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин.

Президентите на Русия и Сърбия са договорили продължаване на доставките на природен газ след 31 май, когато изтича 10-годишният договор на Белград с 'Газпром'.

„Това, което говорихме с президента Путин, е много добро за гражданите на Сърбия - ще подпишем договор за три години. Не за един месец, както предвиждаха някои, а за три години, което мисля, че отговаря напълно на нашия интерес“, заяви Вучич.

Формулата за остойностяване ще остане същата, което означава, че Сърбия ще продължи да плаща евтино за руския газ. Белград се надява на по-големи количества, но за това ще се преговаря с ръководството на 'Газпром' през следващите дни, каза президентът Вучич:

Сърбия е почти изцяло зависима от руския природен газ, транзитиран през България, и към момента е една от малкото европейски държави, които не наложиха санкции срещу Русия заради нападението ѝ над Украйна.

В телефонния си разговор Вучич и Путин са обсъдили и ситуацията около Косово, се казва в прессъобщение от Кремъл, но без да се посочват без повече подробности.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net