Командир от украинските сили заяви, че в "Азовстал" се водят "ожесточени и кръвопролитни боеве"

05-05-2022

Руските войски се опитват да щурмуват завода 'Азовстал' в Мариупол малко преди обявеното от Москва прекратяване на огъня, с което трябва да се даде възможност на цивилните да се евакуират от района, съобщават украински източници. Над 340 души бяха изведени вчера от обсадения пристанищен град и околностите .

Металургичният комбинат 'Азовстал' е подложен на масирани руски бомбардировки и обстрели, като командир от украинските сили, намиращи се в завода заяви, че се водят 'ожесточени и кръвопролитни боеве'.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко съобщи, че са изгубили връзка с частите в 'Азовстал' и не знаят какво се случва там.

По-рано Русия обяви, че войските й в Мариупол ще прекратяват огъня днес и през следващите два дни в интервала от 8:00 до 18:00 часа, за да дадат възможност на цивилните от 'Азовстал' да се евакуират. На хората ще бъде позволено да отпътуват за Русия или Киев - според желанието им, казаха от руското министерство на отбраната.

По данни на ООН над 340 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински контрол град Запорожие. Президентът Володимир Зеленски призова генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за помощ.

'Говорих с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за постигнатото и какво още може да направим, за да защитим жителите на Мариупол и защитниците на града. Работя по този въпрос всеки божи ден и съм благодарен за всяка помощ', каза Зеленски.

Същевременно продължава руската офанзива в Източна Украйна. Управителят на Луганска област Сергей Гайдай заяви, че целият регион е подложен на обстрел, а двама души са загинали през последното денонощие.

Властите на Киев съобщиха, че са открили още 20 тела на цивилни в предградието Бородянка и околните села. Така общият брой на жертвите в района достига 1 235 души. 
 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net