Най-малко 10 ранени при ракетен обстрел по Киев

29-04-2022

Най-малко десет души са пострадали при руски ракетен обстрел по Киев в четвъртък вечер. Две ракети са ударили централния квартал Шевченко в украинската столица – едната от които е поразила долните етажи на 25-етажна жилищна сграда. 

Ударите са нанесени по време на посещението на генералния секретар на ООН в Киев. Антонио Гутериш разговаря с президента Володимир Зеленски и изрази голямото си разочарование, че Съветът за сигурност не е успял да предотврати или сложи край на войната в Украйна. 

Русия е един от петте постоянни членове на този основен орган на ООН и досега е налагала вето на повече от една резолюция по конфликта. 

Преди срещата си със Зеленски, Гутериш посети градовете Буча, Бородянка и Ирпен, като подкрепи разследването на Международния наказателен съд за военните престъпления в Украйна.

'Украйна е епицентър на непоносима сърдечна болка и мъка. Станах свидетел на това много ярко днес около Киев. Безсмислената загуба на живот, масовите разрушения, неприемливите нарушения на човешките права и законите на войната. Жизненоважно е Международният наказателен съд и другите механизми на ООН да извършват своята работа, така че да бъде понесена реална отчетност. Позицията на ООН е ясна. Както казах в Москва, инвазията на Русия в Украйна е нарушение на нейната териториална цялост и на Устава на ООН', заяви генералкният секретар на ООН Антониу Гутериш. 

 Обменни курсове на БНБ за днес 26-06-2022

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.85845 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28024 BGN
  • chf 1 CHF = 1.94185 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2022 BulNews.Net